Så här blir du en grossist

Funderar du på att bli en distributör eller grossist? Det är inte så svårt som du kanske tror vid en första anblick. Vi har skrivit om de viktigaste sakerna du behöver veta inom området.

Vad är en grossist?

En grossist är ett bolag som köper in produkter av generellt större volymer. Normalt sett brukar en grossist köpa direkt ifrån tillverkaren eftersom de då erbjuds de lägsta priserna. Grossisten får sin inkomst främst genom att sälja vidare produkterna till en återförsäljare eller till en detaljhandel. De verkar därför som ett distributionsled mellan själva tillverkaren, återförsäljaren till konsumenten.

Hur kan jag bli en grossist?

Först och främst behöver du registrera din verksamhet i Sverige för att kunna verka lagligt. Om du inte har ett bolag kommer det att vara svårt att få tilliten av en tillverkare att distribuera deras produkter och desto svårare att generera kunder.

För det andra är det viktigt att bestämma din inriktning. Det vill säga vilka produkter du önskar att sälja och till vem du ska sälja dem till. Exempelvis kan du göra en utförlig affärsplan och noggrant specificera alla dina kostnader, utgifter och räkna ut din vinstmarginal.

Sist men inte minst behöver du leverantörer. Det finns flertalet listade på nätet. Fråga dem ifall de har referenser, om deras distributionskrav och hur ansökningsprocessen går till. Exempelvis kan tillverkaren kräva förskottsbetalning för varorna. Och har du inte pengar i början kan ett alternativ vara att införskaffa dig Sveriges bästa kreditkort för att snabbt få pengar.

Vad ska jag tänka på i början?

Det kan ta tid innan du genererar en jämn efterfrågan ifrån dina kunder i början. Var mentalt förberedd på att träffa potentiella kunder och lämna ständiga varuprover tills du generar beställningarna. Det är även viktigt att inse ansvaret du har över produkterna som du säljer. Om varan är fel kan du få säljförbud av en miljöförvaltning.

Next Post

Prenumera på tidskrifter och få en gåva

sön jul 4 , 2021
Det finns mängder med trevliga tidskrifter inom de flesta intresseområden som du kan prenumerera på. Om du väljer att prenumerera på ett visst antal nummer kan du även få en fin gåva. Dessa gåvor kan vara fina koppar i porslin av ett känt märke, som till exempel Rörstrand. Gåvorna är […]